Monday, 8 April 2013

aku seorang pelajar-part 2

Assalamualaikum w.b.t
hai uoolllsss semua...sorry hari ni baru sempat nak update blog..haish laptop pun ngah buat hal sekarang ni...bengkek tulll...uoolllss sekalian..hari ni aku nak sambung lagi sikit pasal life aku as a student k..dan disebabkan ada orang komen x nampak tulisan untuk post yang sebelum ni..so aku dah tukaq jadi besaq sikit..minta maap nuh..x perasan kata font ni kecik..sebab mata aku ni terlampau clear..

hari tu aku berhenti setakat aku spm kan...ok..lepas spm aku ditawarkan masuk ke matrik(kat kulim)..walaupun second intake tapi alhamdulillah still dapat kan..memang aku sangat2 berharap yang akan dapat masuk  ke matrik dan Allah dah kabulkan doa aku...dan di sinilah bermulanya zaman kejatuhan aku..huhuhu..seyesly aku sangat2 x happy bila kat matrik ni..masa ni aku x taw lagi bahawa matrik tu adalah salah 1 neraka bagi student(yang x berapa nak pandai macam aku)...memula tu memang syok gila..yela masuk matrik kot..sapa x mau..tapi bila aku start belajaq....oh my Allah...teruknya..otak aku jadi bebai gila2...aku x boleh terima apa yang lecturer situ ajaq kat aku..kalau aku kata aku x fail itu adalah 1 pembohongan..setiap kali quiz..memang aku fail...walaupun aku cuba nak study hard..otak aku still x leh nak trima..oh tidak..apa dah jadi ngan aku ni....x penah aku rasa setension ni..

aku memang rasa down gila..dan rasa rendah diri sangat..yela orang lain boleh skor..apa pasal aku x boleh??final exam untuk sem 1 aku memang kantoi sangat la..pointer toksah dok tanya...memang teruk gila..nasib baik x kena tendang..masa tu aku ingat kes tendang-menendang ni hanya kabaq angin...nak bagi student takut..rupa2nya sapa yang dapat pointer 1.5 ke bawah memang kena tendang..walaweh..nasib aku memang baik...tapi mak aku memang kecewa la ngan result aku..gheyau aku time habaq kat mak aku...yelah dapat teruk macam tu kan..

masa tu baru aku sedaq yang jiwa aku bukan untuk sains..aku x leh nak bawak subjek2 sains..dan aku x boleh belajaq rushing2..untuk pengetahuan adik2 yang nak masuk matrik..cara belajaq di matrik memang rushing gila..sebab tu masa sangat2 pack...kelas start pukul 8..dan last kelas habis pukul 5..oh penatnya...aku salute bebudak yang 4 flat..dan satu lagi aku x boleh belajaq dalam keadaan yang tension..persekitaran aku sangat menensionkan aku(ooppss sory banyak kesalahan tatabahasa)...bukan nak cakap tapi kawan kat kelas aku yang rapat sikit ngan aku pun 2 orang saja..oohh..stressnya aku...aku sangat2 x happy..dan akhirnya result yang aku dapat untuk keseluruhan sem sangat2 mengecewakan..masa tu aku pikiaq kos yang cikai2 ja...dan aku juga pikiaq nak extend setahun lagi..tapi atas nasihat kawan aku(budak dorm aku) aku tak jadi nak extend..dan aku juga pikiaq kalau aku extend boleh ka aku nak skor???

so disebabkan aku x jadi tambah setahun lagi..aku pun tunggu la keputusan upu yang akan menentukan course apa dan u mana yang bakal aku masuk..alhamdulillah aku masih ditawarkan masuk ke universiti walaupun course yang aku dapat dilabelkan course sampah(bagi mereka2 yang hebat..mohon terasa)..tapi aku redha..dan aku percaya setiap yang berlaku tu ada hikmah...dan untuk pengetahuan hampa..masa aku sem 2 di matrik aku ditawarkan untuk masuk ke kolej kejururawatan under SPA...masa tu mak aku berharap sangat aku p memandangkan pointer aku rendah kan..so harapan untuk aku dapat course yang elok tu sangat tipis(maksudnya course yang hebat la macam medic)...aku rasa serba salah sangat2..aku memang x mau p..ayah aku suruh aku buat istikharah(jangan ingat istikharah hanya tuk jodoh k)..dan akhirnya aku ikut rasa hati aku yang aku x mau p..hati aku memang kuat suruh aku x p...sebab aku rasa jiwa aku bukan untuk nurse...aku x boleh nak paksa jiwa aku terima benda yang aku x mau..dan aku x mau wat kesilapan buat kali kedua..so aku tetap ngan keputusan aku x mau p walaupun mak aku  bersungguh2 pujuk aku..i'm sorry mak..orang memang x boleh jadik nurse..dan lepas tu baru sedaq yang aku sebenaq x boleh tengok luka2 yang besaq..x boleh tengok darah yang banyak..aku rasa nak muntah....see..ada sebab kenapa Allah x mau bagi aku p...

dan selepas masuk u baru aku sedaq yang aku kena study hard untuk skor..dan buat pertama kalinya..aku bermati2an study sebab nak bagi dapat pointer ok..sebab ramai yang cakap untuk 1st sem kena bagi dapat pointer atas 3..kalau x nanti susah nak naik..aku x taw nak kata betoi ka dak..sebab ada ja yang 1st sem dapat bawah 3 tapi sem2 lain pointer dye naik(atas diri masing2)..tapi nak capai 3.5 tu agak susah sikit la..so better dapat 3 ke atas sebab nanti boleh cover sem2 yang lain...bukan semua orang boleh maintain pointer dye..ada juga sem yang pointer dye akan jatuh nanti..alhamdulillah..setakat ni pointer aku semua still ok lagi..tapi x dekan la(dekan 3.5 above)..dan aku sangat2 happy dengan kehidupan dekat u..x la stress sangat macam dekat matrik..aku dapat kawan2 yang best..lecturer yang best..belajaq pun relak2 jer...so adik2..nasihat aku kat hampa..percayalah yang semua kejadian tu ada hikmah..ada sebab pasai apa Allah nak benda tu jadi macam tu..dan ada sebab pasai apa hampa x dapat sesuatu benda tu..dan satu lagi..aku bukan nak cakap yang x bagus masuk matrik tu...bagus sangat2..cuma bagi orang yang lambat pick up macam aku ni..cepat bebai..aku nasihat hampa cari la alternatif len nak sambung belajaq...bagi orang2 yang cemerlang hampa boleh teruskan niat hampa nak masuk matrik...belum cuba belum taw...tapi sapa rasa dia akan study sungguh2 dan yakin dia akan dapat pointer 3 ke atas silalah..jangan pulak terpengaruhkan dengan citer aku nih...tu pengalaman aku sebagai salah seorang student matrik..

dan nasihat aku lagi..sebelum hampa pilih apa2 jurusan..hampa kena pikiaq habis2an..sama ada course yang hampa pilih tu kena dak ngan jiwa hampa ka dak....jangan terpengaruh dengan cakap2 orang...dan hampa kena kaji dulu..hampa boleh dak nak bawak subjek2 yang diajaq tu nanti..ok memang ada orang kata yang suka itu boleh dipupuk..itu terpulang pada hampa..kalau hampa berani nak ambik risiko silakanlah pilih course yang hampa berkenan di hati..apa lagi r???last2....ni sekadar peringatan untuk aku dan semua...hidup kita ni macam roda..kekadang ada masa kita akan ada kat bawah...so hampa2 yang rasa hampa kat bawah sekarang...jangan putus asa..sentiasalah berdoa insyaAllah..Allah tu maha mendengar...aku x mau suruh hampa lupakan terus kisah2 silam hampa..sebab ada masanya kita kena ambik iktibar dengan apa yang dah berlaku supaya kita x ulang lagi masa hadapan....ok..tahniah untuk yang berjaya dan yang x berjaya lagi tu teruskan berusaha..insyaAllah akan ada hasilnya nanti...ingat Allah itu maha Mengetahui dan Dia taw apa yang terbaik untuk hambanya...chill ok....assalamualaikum....









6 sayang aku...:

Anonymous said...

Salam sis . Thankyou for this entry . Tahniah sis sebb dapat pointer tggi :) sy pun mgalami bnda yg sama mcm sis . Otak sy lembab sgt nk pickup masa blaja kt matrik . Sis kalau dpat pointer under 1.5 xdpat masuk u ke ? :( anyway gudlark sis !

cemutcute said...

waalaikumussalam..awak kat atas ni..maaf ya lambat reply komen awak tu..rasanya awak dah dapat jawapan kot dalam masa setengah tahun ni kan...tapi saya nak bagi jawapan jugak..saya x pasti cgpa 1.5 dapat ke x masuk universiti..mungkin bergantung kepada jurusan yang kita mintak..tapi harapan tu amat tipis..mekasih

Anonymous said...

Akak ambik course apa kt u ? Saya pun student matrik jugak n modul 3 . N ya result sem 1 saya pun teruk . I have no interest anymore in sains . Zaman kejatuhan pun kat matrik jugak :(

Anonymous said...

Hai sis....kalo saya dapat pointer 2.97 bole masuk ipta x??? Lepasan asasi

nasrul izwan said...

Salam. Akak dapat kos apa ye ? Nak apply mcm mana ye ? Saya dapat 1.67. Boleh ke apply?

cemutcute said...

terima kasih sebab bertanya..maaf lama dah x buka blog..so lambat reply komen awak2...saya dapat kos IT..terpaksa terima dengan redhonya..kalau 2.97cgpa insyaAllah still boleh apply tapi course tu amat limited...dan untuk cgpa bawah 2.0 amat susah nak dapat course yg kita nak..saya nak pesan uolz dapat apa2 pun kos just pegi jer...itu rezeki anda..

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com